Adres wijziging
Er komt van alles en nog wat kijken bij een verhuizing. Zo moeten er allerlei contracten ondertekend worden en moeten alle bezittingen overgebracht worden van de ene woning naar de andere. Naast al dat soort zaken, zijn er nog een heleboel kleinere dingen die geregeld moeten worden. Zo zou er bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan de adreswijziging. Deze moet nog wel doorgegeven worden aan de gemeente. Gelukkig hoeft dit helemaal niet zo lastig te zijn, maar het is wel goed om even in je achterhoofd te houden dat dit nog wel moet gebeuren.
Aan wie moet een adreswijziging doorgegeven worden?
Hoewel het doorgeven van een adreswijziging vaak helemaal niet lastig is, betekent dit niet dat het alsnog niet een tijdrovend klusje is. Er zijn namelijk flink wat instanties waaraan de adreswijziging doorgegeven moet worden. Hieronder staan een aantal van deze instanties op een rijtje:
Een van de belangrijkste instanties om de adreswijziging aan door te geven is aan je werk. Het is immers van groot belang dat ze daar weten waar jij woont.
Daarnaast moeten alle familie en vrienden natuurlijk op de hoogte zijn van het feit dat je verhuisd bent. Je wenst het ze natuurlijk niet toe om bij het verkeerde huis aan te komen.
Ook erg belangrijk is om de adreswijziging aan de bank te melden. Zo kan persoonlijke post niet verkeerd bezorgd worden en mis je geen belangrijke zaken.
Daarnaast is het slim om alle bedrijven af te gaan waar je een abonnement hebt afgesloten. Dit kunnen bijvoorbeeld kranten zijn, maar ook tijdschriften of heel andere soorten abonnementen.
Het doorgeven van een adreswijziging aan je telefonie- en internetproviders is ook zeker iets wat je liever niet vergeet.
Voor wie moet een adreswijziging doorgegeven worden?
Iedereen van 16 of ouder moet een adreswijziging zelf doorgeven aan de gemeente, behalve als deze nog inwonend zijn bij hun ouders. Overigens geldt dit ook andersom, dus als ouders inwonen bij hun meerderjarige kinderen, dan moeten de kinderen dit doorgeven. Als ouder of voogd van minderjarige kinderen, moet de ouder of voogd dit ook doorgeven voor deze kinderen. Verder is het ook de bedoeling dat de adreswijziging in ieder geval is doorgegeven tot 5 dagen na de verhuizing. Er kan een boete uitgedeeld worden als een adreswijziging niet op tijd wordt doorgegeven, dus het is belangrijk om dit op tijd te doen.
Wat is er nodig om een adreswijziging door te geven?
Om ervoor te zorgen dat het doorgeven van een adreswijziging zo soepel en makkelijk mogelijk gaat, kunnen deze spullen vast bij elkaar gezocht worden. Als eerste is het namelijk nodig om een geldig identiteitsbewijs te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een paspoort zijn, maar mag onder andere ook een rijbewijs of identiteitsbewijs zijn. Daarnaast is een bewijs van bewoning ook nodig. Dit is bijvoorbeeld een huurcontract of een koopakte. Als je deze documenten allebei bij de hand hebt, zou het kunnen doorgeven van een verhuizing vrij gemakkelijk moeten gaan. Zo kun je je zo snel mogelijk weer bezig houden met andere zaken omtrent de verhuizing.